Restaurant van de Maand in Lokeren: Archief

Restaurant van deze maand: klik hier

Brasserie Pee

Op een van de uiterst zeldzame, mooie avonden die we dit voorjaar al gekend hebben, trekken we naar Brasserie Pee. We rijden, in aangenaam gezelschap, naar het landelijke Eksaarde, ver weg van enig stadscentrum. Hier staat de gezellige, landelijke woning waar het restaurant gehuisvest is.

Na aanbellen worden we vriendelijk verwelkomd en vanwege het mooie weer wordt ons aangeboden het aperitief op het terras te nemen. Dat slaan we – net zoas de overige bezoekers, merken we- niet af. Nippend aan ons aperitiefje kijken we uit op de verzorgde, kleine tuin en weiden tot aan de einder.

Een schoolbord op staander, dat van tafel naar tafel wordt verplaatst stelt het weekendmenu voor: 35 euro voor drie gangen, met keuze uit een vier à vijftal voor- en hoofdgerechten, en 15 euro extra voor de bijpassende wijnen. We zien onder andere salade met kreeft belle-vue, salade met huisgemaakte ganzeleverterrine en lotte met kreeftensaus bij de voorgerechten, en ribstuk bordelaise met frietjes, duo van duif en parelhoen ‘fine champagne', lamsfilet met lentegroenten en nieuwe aardappeltjes en gebakken lotte met bieslooksaus bij de hofdgerechten. Terwijl we het menu monsteren, krijgen we een bordje met drie hapjes aangeboden: een lekker aspergeroomsoepje, een mousse van gevogelte en een soufflé van grijze garnaal.

Voor de voorgerechten kiezen we verdeeld; twee keer ganzelever, een keer asperges à la flamande met gerookte zalm en een keer gebakken kreeft met asperges en mousseline (supplement 5 euro). Onze tafelgenoten bevestigen dat de ganzelever lekker is, vergezeld van een zuinig slaatje. Ook de asperges en kreeft zijn smakelijk en correct, en mooi gepresenteerd. De Franse witte wijn erbij is fris en bloemig.

Voor het hoofdgerecht is er meer eensgezindheid, drie gaan voor het duo van duif en parelhoen, ikzelf laat me verleiden door de lamsfilet met lentegroentjes. Opnieuw goedkeurend gemompel aan de andere kant van de tafel, zelf vond ik dat de portie lentegroentjes beperkt is en bij navraag houden ook de tafelgenoten van wat meer groen. De borden zijn niet overladen, maar te klein zijn de porties voor ons ook niet – we willen niet met een steen in onze maag naar huis.

We besluiten onze maaltijd met een ananas brûlée met een quenelle cassissorbet, licht en fris. Bij een koffie en een thee en een mandje snoep keuvelen we nog na, ook iets wat hier wel meer gasten blijken te doen. Niemand geeft je hier het gevoel dat je na het eten maar beter ophoepelt. De rondborstige chef komt zelf aan tafel informeren of alles naar wens was, een sympathiek gebaar. Uiteindelijk bedraagt onze rekening voor vier 235 euro, niet goedkoop maar wel een interessant adresje voor een verzorgd etentje. In het weekend, want Brasserie Pee is enkel op vrijdagavond, zaterdag en zondag geopend.

Brasserie Pee, Brielmolenstraat 91, 9160 Eksaarde.
Tel. 09/ 348 68 73.

Cultuurcafé

Afgaande op het succes lijkt het Cultuurcafé net te zijn wat Lokeren nodig had: een eerlijk, hedendaags, helder en ruim café onder de vleugels van het Cultureel Centrum, waar het zowel overdag voor een koffie als 's avonds na een voorstelling gezellig toeven is.

Ook deze doordeweekse dinsdagmiddag loopt de zaak aardig vol, de meeste tafeltjes zijn tegen kwart over twaalf bezet. Op de kaart vinden we een aantal klassieke snacks, zoals spaghetti bolognaise (6,40 euro) of vegetarisch (5,90 euro), lasagne ( 7,60 euro)en croque monsieur (5,90 euro), naast meer eigentijdse gerechtjes als grieks of Italiaans slaatje ( 9,10 euro), pasta met krabsaus of warme broodjes zoals het broodje Andalucia met chorizo, grana padano en paprikachutney (5,10 euro).

Wij kiezen een Croque Cultuurcafé, zijnde met gerookte zalm en kruidenkaas (8,85 euro) en een slaatje met gemarineerde geitenkaas en gerookte zalm (11,40 euro), en voor elk een glas witte wijn (2,90 euro). Bij de wijn komt een schaaltje nootjes, dat we samen opknabbelen. Mijn croque arriveert vergezeld van een royale portie rauwkost, met sla, worteltjes, geschaafde kool, tomaat, boontjes, maïs, komkommer…en een apart potje dressing. Daarbij twee stukjes croque met een mooie snede gerookte zalm tussen. Mijn tafelgenoot is in zijn nopjes met een groot bord met een mooi gepresenteerde salade, mooi gedecoreerd met fruit waaronder sneetjes meloen, peer, ananas en een halve passievrucht, geschikt rond enkele sneden gerookte zalm die de kruimelige brokjes geitenkaas verbergen. Er komt ook een mandje stokbrood en boter of tafel, dat later na een stille wenk razendsnel wordt aangevuld.

We besluiten dat het Cultuurcafé een ideaal adres is voor een verzorgde doordeweekse lunch tegen een eerlijke prijs, maar evengoed voor een goed glas bier of een avontuurlijke mojito of cocktail in het weekend of na een culturele voorstelling.

 

Cultuurcafé, Kerkplein 6, 9160 Lokeren. Tel. 09-339.05.39

Vienna

Deze maand trokken we naar restaurant Vienna, vlakbij het station van Lokeren.

Vienna is stemmig ingericht en de vele brandende kaarsjes zorgen voor een feestelijke sfeer. We mogen een tafeltje kiezen en nemen plaats aan het raam dat uitzicht geeft op het binnenterras, waar het in de zomer vast aangenaam toeven is.

De kaart is met zorg samengesteld en bevat naast een aantal klassiekers (gebakken zeetong, zalm met gesmolten spinazie, steak..) ook enkele creatieve suggesties met wild of vis. Er is een maandmenu van vier gangen, met een fazantenconsommé, gestoomde grietfilet, hertenootjes en torentje van gebakken appel met kaneelijs voor 40 euro.

We lonken naar het aantrekkelijk geprijse marktmenu, met een carpaccio van gerookte eendefilet, gestoomde kabeljauw met knolselder en moelleux van chocolade voor 30 euro, maar met de overvloedige feestdagen in zicht besluiten we het bij een hoofdgerecht te houden. Dat wordt een tagliatelli met scampi (17 euro) voor mijn tafelgenoot, en het bord van noordzeevis met witte wijnsaus (20 euro) voor mijzelf. We drinken er een karafje van de suggestiewijn, een chardonnay, bij (9 euro).

De vriendelijke gastvrouw brengt een schaaltje groene olijven en gemarineerde ansovisjes als amuusjes. De bediening is vlot, zodat we al gauw kunnen genieten van onze gerechten: de tagliatelli wordt geserveerd in een groot, diep bord met een lekkere dieprode saus en mooie courgette- en champignonbrunoise, bovenop prijken enkele smeltende krullen parmesaan. Mijn bord van noordzeevis is al even ruim bemeten en voorzien van kabeljauw, zalm, tongrolletjes, scampi, fijne groentesliertjes en overvloedig bestrooid met grijze garnalen. Een kommetje mooi goudgeel gebakken frietjes hoort er ook bij. We werpen jaloerse blikken op elkaars bord en monkelen over het onze dat het erg lekker is, en dat is ook zo.

We merken dat we niet de enigen zijn die de feestdagen in het achterhoofd houden, de tafel naast ons houdt het bij één gerecht. Zelf vinden we nog een plaatsje voor een dessert. Ik kies toch maar het dessert van het marktmenu, de moelleux au chocolat met vanilleijs en abrikozencoulis (7,5 euro) mijn tafelgenoot opteert voor het torentje van gebakken appel met krenten, kaneelijs en vanillesaus (7,5 euro) uit het maandmenu. Wel interessant dat je de gerechten van de menu's ook à la carte kan bestellen, voor als je niet zoveel honger hebt om een volledig menu op te kunnen.

Onze rekening bedroeg een lichte 61 euro voor twee personen, en voor dit gematigde bedrag hebben wij ruim voldoende, erg lekker en sfeervol gegeten. Een aanrader voor een verfijnd etentje dat geen aanslag pleegt op uw portemonnee. (GDW)

Praktisch: Restaurant Vienna, Stationsplein 6, 9160 Lokeren, Telefoon 09/ 349 03 02
Gesloten op maandag en dinsdag.

 

Den Nieuwen Heerd 

Op een donderdagmiddag besloten we te lunchen in Den Nieuwen Heerd, een restaurant ‘met Italiaanse en Franse specialiteiten' volgens haar eigen publiciteit, een alternatief voor Le Quattro Stagioni dus.

Het restaurant ligt langs de Gentsesteenweg in een stemmig, rustiek ingericht hoevetje. Er zijn twee eetruimtes binnenin, wijzelf zitten aan de linkerkant. De ruimte is beperkt, een zestal tafeltjes, en de achterzijde wordt volledig ingenomen door een imposante pizzaoven-met-toog, waar de pizzabakker zijn kunsten vertoont.

Op de kaart overheersen de pizza- en pastabereidingen ook: een 24-tal pizza's, en een 20-tal pastagerechten, met de gekende klassiekers. Daarnaast nog enkele vis- en vleesgerechten, zoals zeetong, gamba's, steak en kalfslapjes. De kaart is niet zo uitgebreid als bijvoorbeeld Le Quattro Stagioni, maar dat maakt het kiezen makkelijker.

We gaan voor een penne alla pescatora , penne scampi, zeevruchten en curryroomsaus, en een pizza genovese , met tomaat, kaas, ham, champignons, paprika, artisjok, spiegelei en kruiden. Om het hoofd helder te houden drinken we hierbij een cola en een biertje. De bediening is vlot, en bij onze drankjes komt een schaaltje olijven en een toastje met ricotta en honing. Lekker en origineel. De Italiaanse popmuziek zorgt ook hier voor sfeer, en de pizzabakker voor entertainment: ten behoeve van de aanwezige kinderen gooit hij de pizzabodems extra hoog op.

Onze pizza en pasta laten niet te lang op zich wachten, en smaken behoorlijk: de pasta is lekker al dente, de zeevruchtjes vers en de currysaus subtiel. Het sizzelende bord verraadt wel dat het gerecht even onder de grill is gegaan. Misschien om warm te houden tot de pizza klaar was? Die pizza is rijkelijk belegd en smakelijk, verzekert mijn tafelgenoot. We besluiten onze lunch met een dame blanche en een coupe straciatella , en ook het ijs is lekker, en de aparte chocoladesaus warm en overvloedig.

Den Nieuwen Heerd is een ongecompliceerd eethuis waar je voor een eerlijke prijs lekker eet. Verwacht geen grote originaliteit: de gerechten zijn klassiek, maar degelijk. Het interieur is eenvoudig maar gezellig, en de ongedwongen sfeer maakt het zeer geschikt voor gezinnen met kinderen.

 

Praktisch: Den Nieuwen Heerd, Gentsesteenweg 135, Lokeren.
Telefoon. 09-342.70.06.

Restaurant van de Maand Oktober in Lokeren

Brasserie De Fonteyn

restaurants Lokeren image

Het is nog vrij vroeg als we op vrijdagavond De Fonteyn binnenstappen, nog voor half acht, en we vinden nog makkelijk een tafeltje. De brasserie is modern en stijlvol ingericht in oudroze tinten. Op de tafeltjes ligt een beige tafelloper met bijpassende servetten.

De kaart is divers en bevat naast een aantal slaatjes, pasta's en regionale klassiekers (jawel, ook Lokerse paardeworst met friet staat op de kaart) ook enkele interessante suggesties. En daartussen is het moeilijk kiezen: we bemerken bijvoorbeeld een half dozijn Zeeuwse creuses (9,5 euro) of waterzooi van St.- Jakobsoesters en mosselen met courgette (12,5 euro) of nog een ‘plateau fruits de mer', met 6 oesters, krabbepoten, wulloks, clams, venusschelpen en grijze garnalen (20 euro). Ook de kwartels met boskoopappel, vijgen en gember (14 euro) lijken heel aanlokkelijk. Interessant is dat alle voorgerechten mits een supplement als hoofdgerecht kunnen besteld worden.

Uiteindelijk kies ik uit de suggesties de bruschetta met gebakken portabella, rucola en ganzelever (12 euro) gevolgd door een kalfspiccata, met spaghettini capricciosa, kappertjes en munt (14 euro). Mijn tafelgenoot opteert voor de mediterrane tonijn met taboulé, limoen en koriander (12 euro) gevolgd door een fettucini met gebakken scampi, koriander, curry, babymaïs, soja en ananas (15 euro). We besluiten er een flesje wijn bij te drinken en kiezen voor een Kaapse Chardonnay van Hill&Dale voor 19,5 euro.

Op tafel komt een mandje knapperige ciabatta met boter, en iets later een sympathiek hapje van de chef: een bordje bloedworst met rozijnen op een laagje appelmoes. Lekker en stevig. De precieze omschrijving van de gerechten op de kaart geeft een goed idee van wat je op je bord gaat krijgen, en we worden niet bedrogen: de bruschetta is een flink stuk licht geroosterd witbrood met stevig kruim, waarop een royale hoeveelheid lekker gebakken reuzepaddestoelen gestapeld is, gegarneerd met frisgroene rucola en bekroond met enkele plakjes smeltende ganzelever. De combinatie smaakt voortreffelijk, al is er naar mijn smaak een beetje kwistig met grof zeezout gestrooid.

Mijn tafelgenoot krijgt een gekoeld bord met waaiervormig geschikte fijne sneetjes rauwe, mooi rode tonijn, rond een timbaaltje taboulé. Mij lijkt het een beetje een eentonig gerecht, maar aan de overkant wordt er genoeglijk gesmuld ten bewijze van het tegendeel. Ondertussen heeft zich een gezelschap vrolijke dames in onze buurt geïnstalleerd, waardoor het restaurant flink rumoerig wordt. De hoofdgerechten volgen dezelfde positieve lijn: de kalfspiccata - dunne, krokant-bruin gebakken sneetjes kalfsvlees - is geschikt rond een bergje fijne spaghetti met een lekkere tomatensaus met kappertjes. Ook het grote bord fettucini wordt aan de overkant op goedkeurend gemompel onthaald.

Hoewel we een normale eetlust hebben, krijgen we deze royale porties echt niet op. Dessert zit er dus niet meer in, dat zal voor een volgende keer zijn. We vragen de rekening.. en dan gebeurt er vijfentwintig minuten lang niets. Wanneer we het een tweede keer vragen, arriveert de rekening prompt- even vergeten in de drukte, blijkbaar. In de regen rijden we terug naar huis, tevreden én met een volle maag. Tot de volgende keer! (GDW)

Praktisch: Brasserie De Fonteyn, Groentemarkt 19, 9160 Lokeren. Telefoon: 09/339.05.16.

 

Restaurant van de Maand September

Le Quattro Stagioni

  restaurants lokeren image

Le Quattro Stagioni is al jaren een vaste culinaire waarde in Lokeren. Het stemmig ingerichte restaurant in de Roomstraat, vlakbij de Markt, wordt uitgebaat door de Sardijnse familie Utzeri. De uitgebreide kaart staat bol van de Italiaanse specialiteiten: naast soepen, antipasti, vis- en vleesgerechten ook een dertigtal pastagerechten en maar liefst zestig verschillende pizza's. Prego!

Wie op zaterdagavond wil tafelen, reserveert best vooraf een tafeltje. Wij kwamen op zaterdagmiddag en konden een tafeltje kiezen dicht bij de pizza-oven, vanwaar we de enthousiast opgehangen supportersjaals à la 'Forza Juve' konden bewonderen. Laat u niets wijsmaken: dit zijn échte Italianen.

Kiezen is hier altijd moeilijk, maar wij besloten tot de 'Duo di tagliatelle frutti de mare e tagliatelle alpina' voor twee personen, of een keurige portie tagliatelle met zeevruchten in een lichte tomatensaus geflankeerd door licht gegratineerde tagliatelle met ham, champignons en erwtjes in roomsaus (22,85 euro voor twee). De bediening is onberispelijk en Italiaans, en onze bestelling komt er al snel aan. De pasta is lekker al dente, de zeevruchten vers, de smaken passen mooi bij elkaar en de hoeveelheid is ruim voldoende. Wij drinken er een karafje witte huiswijn bij (4,5 euro voor een kwart liter) en een glas mineraalwater (1,85 euro). Af en toe komt een klant een pizza afhalen, rechtstreeks aan de oven, want dat kan hier uiteraard ook.

Italiaanse desserts zijn verleidelijk, ook voor ons, en we laten ons verleiden tot een tiramisu (7,20 euro) die we broederlijk delen, ook al omdat we eigenlijk al genoeg gegeten hadden voor een lunch.

Wij verlaten het restaurant na een lichte, smakelijke lunch, met een schappelijke rekening en Eros Ramazotti in ons hoofd. Wat ons betreft tot een volgende keer! (GDW)

Praktisch: Le Quattro Stagioni, Roomstraat 7 - 9160 Lokeren (vlakbij de Markt).
Telefoon 09-348.69.24.

 

Copywriters schrijven teksten voor uw reclame

Uw advertentie hier? Klik.

 

Cool (c) 2005 restaurant Lokeren restaurants